Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Maximaliseer je productiviteit: hoeveel uur per dag moet je staan aan een zit-sta bureau?

Maximaliseer je productiviteit: hoeveel uur per dag moet je staan aan een zit-sta bureau?

Zit-sta bureaus, ook wel bekend als verstelbare bureaus of sta-zit bureaus, zie je steeds vaker terug op kantoren in Nederland. Deze bureaus maken het mogelijk om af te wisselen tussen zittend en stand werken: dit is niet alleen goed voor je gezondheid maar ook voor je productiviteit. Maar hoeveel uur per dag moet je staan aan een zit-sta bureau om optimaal te profiteren van deze productiviteit?

In deze blog vertellen we je meer over de voordelen van zit-sta bureaus, hoe lang je stand zou moeten werken en we geven je praktische tips om meer te halen uit je werkhouding.

Wat is een zit-sta bureau en waarom zou je er één gebruiken?

Een in hoogte verstelbaar bureau biedt de flexibiliteit om zowel zittend als staand te werken. Het grootste voordeel van zo’n bureau is dat je afwisseling kunt aanbrengen in je werkhouding, wat belangrijk is voor je gezondheid. Langdurig zitten wordt namelijk in verband gebracht met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals rugklachten, obesitas, en zelfs hart- en vaatziekten.

Staand werken kan deze risico’s aanzienlijk verminderen. Zo kan het zorgen voor een betere bloedsomloop, een verbeterde houding en minder druk op je onderrug. Bovendien blijkt uit onderzoek dat staand werken niet alleen je fysieke gezondheid ten goede komt, maar ook kan bijdragen aan een hogere productiviteit en concentratie.

Vrouw staat achter een zit-sta bureau op kantoor

Hoe lang moet je staan aan een zit-sta bureau?

Wij adviseren je om niet meer dan 20 minuten achter elkaar te staan tijdens het werken. Hoewel staand werken gezond is, kan het ook leiden tot vermoeidheid en een verhoogde druk op je benen en voeten. Ons is advies is dus om staand werken af te wisselen met zitten en bewegen gedurende de werkdag.

Een goede richtlijn is om iedere 30 tot 60 minuten van houding te wisselen. Dit houdt in bijvoorbeeld 20 minuten staand werken, gevolgd door een periode dat je zit van ongeveer 40 minuten. Staand werken moet namelijk je werkdag verrijken, niet overbelasten. Zorg er daarom voor dat je op tijd wisselt van houding en geef je lichaam voldoende rust.

De bewezen voordelen van staand werken voor je productiviteit

Het is bewezen dat staand werken een positieve invloed kan hebben op je productiviteit. Uit een onderzoek van de University of Leicester bleek dat werknemers die afwisselen tussen zitten en staan, meer betrokken zijn bij hun werk en minder snel last krijgen van vermoeidheid. Ook verhoogt het staand werken je alertheid en energie, wat weer bijdraagt aan een betere focus. Waardoor je minder snel overprikkelt raakt. Dit verkleint de kans op langdurige uitval door bijvoorbeeld een burn-out.

Daarnaast blijkt uit hetzelfde onderzoek dat staand werken je kan helpen om socialer te zijn op kantoor. Wanneer je staat, is het makkelijker om even naar een collega te lopen of actiever deel te nemen aan een vergadering. Deze kleine momenten van beweging bevorderen ook je creativiteit en samenwerking.

Staand werken met een balansbord aan een zit-sta bureau
Persoon in jeans staat op een balansbord achter een zit-sta bureau, werkend in een kantooromgeving.

Tips voor het optimaal gebruik van een zit-sta bureau

Om het meeste uit je verstelbare bureau te halen, volgen hier enkele tips die jouw werkhouding verbeteren:

1. Wissel regelmatig van houding


Het belangrijkste is om niet te lang achter elkaar te zitten of staan. Zorg ervoor dat je regelmatig van houding wisselt. Een goede aanvulling op je werkplek is het gebruik van een Steppie, maar ook van een Swopper. Deze ergonomische producten stimuleren namelijk onbewust afwisseling in je spieren, zo sta je nooit stil.


2. Gebruik een anti-vermoeidheidsmat


Staand werken is fijner wanneer je een anti-vermoeidheidsmat gebruikt. Dit type mat verlicht de druk op je voeten en maakt het staand werken een stuk comfortabeler. Bekijk de diverse modellen in ons assortiment:


3. Stel je bureau goed in


Of je nu zit of staat, de juiste afstelling van je bureau is essentieel. Zorg ervoor dat je bureau op een hoogte staat waarbij je ellebogen in een hoek van 90 graden zijn. Dit voorkomt onnodige belasting van je schouders en armen.

Conclusie: zoek een gezonde balans tussen zitten, staan en bewegen

Staand werken aan een zit-sta bureau biedt talloze voordelen voor zowel je gezondheid als je productiviteit, maar het is belangrijk om dit op de juiste manier te doen. Sta niet langer dan 20 minuten achter elkaar en wissel regelmatig af met zittende periodes en beweging. Door deze balans te vinden, kun je je werkdag productiever en comfortabeler maken.

Bij Health2Work helpen we je graag om de ideale werkplek in te richten met ergonomische producten die bijdragen aan een gezonde werkhouding. Wil je meer weten over zit-sta bureaus en andere ergonomische oplossingen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze ergonomische adviseurs.

Annet Zwinkels
Annet Zwinkels

Annet Zwinkels is Ergonomisch adviseur bij Health2Work. Mensen een gezonde werkplek bieden is haar passie. “Daarom ben ik heel trots om voor Health2Work te werken. Mijn functie als ergonomisch adviseur past me erg goed. Samen met mijn collega’s wil ik het beste voor mijn medemens.”

Ga naar alle blog berichten van Annet

Relevante blog posts

Dynamische werkplek
Dynamische werkplek

Zit je de hele dag op je bureaustoel? Dan is het tijd om in beweging te komen! Een dynamische werkplek ondersteunt je hierbij. Langdurig zitten is namelijk ongezond. Wat ee...

Dynamisch werken met een bureaufiets
Dynamisch werken met een bureaufiets

In de moderne werkomgeving, waar we vaak vele uren achter een bureau zitten, is het essentieel om manieren te vinden om actief te blijven en de gezondheid te bevorderen. Eé...