Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

De rol van ergonomie bij het verminderen van schouderklachten op de werkplek

De rol van ergonomie bij het verminderen van schouderklachten op de werkplek

Heb jij (regelmatig) last van je schouders na een lange werkdag op kantoor? Je bent niet de enige. Volgens onderzoek heeft 21% van de Nederlandse werknemers schouderpijn gedurende de werkdag. Veel kantoormedewerkers ervaren klachten zoals stijfheid, pijn en zelfs ontstekingen. Klachten variëren van milde ongemakken tot ernstige pijn die je dagelijks leven beïnvloeden. Iets wat je liever voorkomt dan geneest. In deze blog nemen we je graag mee in de rol van ergonomie bij het verminderen en voorkomen van schouderklachten op je werkplek.

Hoe ontstaan schouderklachten op een kantoorwerkplek?

Een veelvoorkomende oorzaak van schouderklachten is een slechte werkhouding, het langdurig in dezelfde houding zitten, het uitvoeren van repetitieve bewegingen zoals typen en muisgebruik. Een verkeerde opstelling van je werkplek speelt hierbij ook een rol. Zoals de opstelling van je bureau, monitor maar ook je bureaustoel draagt bij aan deze klachten

Hoe kan goede ergonomie ondersteunen bij het verminderen en voorkomen van schouderklachten?

Het is belangrijk de klachten zo snel mogelijk te verminderen en te voorkomen. Hier is goede ergonomie erg belangrijk. Het is belangrijk dat de werkplek wordt aangepast aan jouw lichaam, dit zorgt ervoor dat je in een natuurlijke en comfortabele houding kunt werken.

Het is belangrijk om op de onderstaande punten te letten.

  • Correcte zithouding: zorg ervoor dat je stoel goed is afgesteld. Hiervoor moeten je voeten plat op de grond staan en je knieën moeten in een hoek van iets meer dan 90 graden buigen.
  • Monitor op ooghoogte: plaats je scherm op ooghoogte, zodat je nek in een neutrale positie staat en er geen onnodige spanning op je spieren ontstaat.
  • Polsondersteuning: het gebruik van een polssteun tijdens het typen en gebruiken van de muis zorgt dat de druk op je schouders wordt verminderd.
  • Pauzes: neem regelmatig pauze door te gaan staan, te stretchen en te veranderen van houding om stijfheid te voorkomen.

Ergonomische hulpmiddelen voor het verminderen van schouderklachten

Er zijn verschillende (ergonomische) hulpmiddelen die je kan inzitten om schouderklachten te verminderen en te voorkomen zoals:

  • Ergonomische toetsenborden en muizen. Het gebruiken van deze hulpmiddelen zorgt ervoor dat je minder spanning hebt op je schouders en polsen.
  • Monitorstandaards: met een monitorstandaard zet je je beeldscherm op de juiste hoogte. Dit zorgt ervoor dat je geen onnodige spanning creëert in je nek.
  • Documenthouders: een documenthouder plaats je voor je beeldscherm en zorgt ervoor dat documenten in het zicht zijn. Hierdoor hoef je niet constant naar beneden moet kijken bij het lezen van documenten.
  • Ergonomische bureaustoelen: een ergonomische bureaustoel biedt ondersteuning voor je rug, schouders en zijn aan te passen aan je lichaam. Zodat je lichaam optimaal wordt ondersteunt.

Al deze hulpmiddelen zorgen niet automatisch voor een goed ingerichte werkplek. Maandelijks organiseren wij diverse workshops zoals Gezond hybride werken. In deze gratis workshop vertellen we je graag meer over het inrichten van een gezonde (thuis)werkplek: https://www.health2work.nl/gezond-hybride-werken

Conclusie

Schouderklachten zijn een veelvoorkomend probleem op kantoorwerkplekken, maar met de juiste ergonomische hulpmiddelen kun je deze klachten aanzienlijk verminderen of zelfs helemaal voorkomen. Door je werkplek ergonomisch in te richten en de juiste hulpmiddelen op de correcte manier te gebruiken, zorg je voor een comfortabele en gezonde werkhouding.

Annet Zwinkels
Annet Zwinkels

Annet Zwinkels is Ergonomisch adviseur bij Health2Work. Mensen een gezonde werkplek bieden is haar passie. “Daarom ben ik heel trots om voor Health2Work te werken. Mijn functie als ergonomisch adviseur past me erg goed. Samen met mijn collega’s wil ik het beste voor mijn medemens.”

Ga naar alle blog berichten van Annet