Ergonomie in de industrie

Wist je dat de verzuimkosten als gevolg van fysieke belasting jaarlijks oplopen tot 800 miljoen euro (arboportaal.nl)? Van alle werkgerelateerde verzuimdagen in Nederland is bijna een kwart te wijten aan fysiek belastend werk. De industrie is een sector waar fysiek belastend werk veel voorkomt. Investeren in ergonomie zorgt voor een lager ziekteverzuim en een hogere productiviteit.

Ergonomiecheck
Ergonomiecheck

Benieuwd hoe jij de ergonomie binnen jouw werkomgeving kunt verbeteren? Met de ergonomiecheck brengen we ergonomische risico’s in kaart.

Werkstoelen en krukken
Werkstoelen en krukken

Een goede zitoplossing is belangrijk. Maar welke zitoplossing is de juiste?

Fysieke belasting
Fysieke belasting

Verminder fysieke belasting met onze antivermoeidheidsmatten, exoskeletten en andere hulpmiddelen.

Kennisdocument Ergonomie in de industrie
Kennisdocument Ergonomie in de industrie

Hoe kunnen we de fysieke belasting verlagen in de industriële sector? Bekijk onze oplossingen in ons gratis kennisdocument Ergonomie in de industrie.

Ziekteverzuim, vergrijzing en personeeltekort

In 2020 verzuimden werknemers in de industrie bovengemiddeld met een percentage van 6,11% in het vierde kwartaal. Dit is 1,2 procentpunt boven het landelijk gemiddelde en 0,7 procentpunt meer dan in het vierde kwartaal een jaar eerder.

Als gevolg van innovaties verandert het werk in de industriesector razendsnel, de vergrijzing is hoog en het potentieel van medewerkers wordt onvoldoende benut. Door een te kort aan personeel en vergrijzing moet er met minder mensen meer werk worden verzet.


Het belang van een gezonde werkhouding

Een kleine afwijking van werkhouding kan al leiden tot irritaties, vermoeidheid en een verminderde concentratie. Na verloop van tijd kunnen
gezondheidsklachten ontstaan, zoals pijn in de nek, rug, schouders en bovenbenen. Met als mogelijk gevolg ziekteverzuim. Deze klachten komen voor bij zittend en staand werk, maar ook bij tillen en verplaatsen.


Effectieve maatregelen om fysieke belasting te verminderen
  • De inzet van til- en transporthulpmiddelen
  • Herontwerp van het werkproces
  • Het optimaliseren van de werkhoogte
  • Verminderen van tilgewicht
Bron: TNO, 2020

Hart voor de werkomgeving

Een gezonde werkplek helpt ziekteverzuim te verminderen en bevordert duurzame inzetbaarheid. Vanuit onze expertise vinden we de beste oplossingen, passend bij jouw situatie.

Hoe gaan wij te werk?

  1. We beginnen met een vrijblijvend kennismakingsgesprek om de wensen te bespreken.
  2. Vervolgens gaat er een proefperiode van start. Tijdens deze periode kunnen medewerkers, onder begeleiding van één van onze ergonomisch adviseurs, de geadviseerde hulpmiddelen uitproberen.
  3. Hierna volgt een evaluatie van de proefperiode (met één van onze ergonomisch adviseurs).
  4. Op basis van de evaluatie ontvang jij een advies op maat en worden de vervolgstappen besproken.

Wil jij vrijblijvend kennis maken met onze oplossingen? Maak dan gebruik van onze gratis proefplaatsingen en ontdek wat het beste past bij jouw situatie! Wil je meer informatie? Vul dan het onderstaande formulier in en we nemen z.s.m. contact met je op!