Wist je dat statische belasting ook in de zorg een stille boosdoener is? Als zorgmedewerker ben je continu in de weer. Je loopt, tilt, ondersteunt en helpt cliënten bij hun dagelijkse handelingen. Toch komt er ongemerkt veel statische belasting kijken bij jouw werk. Denk bijvoorbeeld aan het langdurig ondersteunen van een cliënt, werken in gebogen houding bij verzorging, geroteerd houdingen tijdens het geven van eten of lang staan tijdens het toedienen van medicatie.
Deze situaties zorgen ervoor dat bepaalde spiergroepen langdurig onder spanning staan, zonder voldoende afwisseling of herstelmomenten. Dit kan leiden tot spier- en gewrichtsklachten, vermoeidheid en op de lange termijn zelfs chronische aandoeningen.
De impact van statische belasting op je lichaam
Statische belasting ontstaat wanneer bepaalde spiergroepen langdurig onder spanning staan, zonder voldoende afwisseling of herstelmomenten. Dit kan leiden tot spier- en gewrichtsklachten, vermoeidheid en op de lange termijn zelfs chronische aandoeningen.
Volgens zowel de Arbo Unie als het Arboportaal is statische belasting een belangrijke risicofactor voor werkgerelateerde klachten. Het Arboportaal benadrukt dat juist in beroepen waar dynamische bewegingen en fysieke belasting samengaan met momenten van gefixeerde houdingen, de kans op klachten toeneemt.
Daarom is het essentieel om alert te blijven op je werkhouding, regelmatig van positie te wisselen en slim gebruik te maken van ergonomische hulpmiddelen. Zo voorkom je overbelasting, houd je het werk vol én zorg je goed voor jezelf, net zoals je voor je cliënten zorgt!

De beste ergonomische hulpmiddelen voor een betere werkhouding
Hieronder bespreken we enkele van de meest effectieve ergonomische hulpmiddelen voor een gezonde werkhouding:
1. Zadelkrukken en actieve zitoplossingen
Zadelkrukken, zoals de Amazone zadelkruk, zorgen voor een open heuphoek en stimuleren een natuurlijke zithouding. Dit voorkomt rugklachten en zorgt ervoor dat je actiever blijft tijdens het werken. Ze zijn vooral nuttig in beroepen waar een combinatie van zitten en bewegen nodig is zoals in zorg, bijvoorbeeld bij kousen aantrekken en eten geven..


2. HAPO Back – Exoskelet voor rugondersteuning
De Hapo Back Exoskelet biedt effectieve rugondersteuning voor medewerkers die langdurig in een voorovergebogen houding werken. Dit Exoskelet is ontworpen om de fysieke belasting te verminderen en helpt rugklachten te voorkomen, wat bijdraagt aan een gezondere en productievere werkomgeving.
3. Medical Carts – Vermindert overbelasting en verbetert efficiëntie
De Medical Cart is jouw mobiele, ergonomische werkplek die met je meebeweegt. Deze flexibele oplossing is speciaal ontwikkeld voor gebruik in zorginstellingen en maakt het mogelijk om direct bij de cliënt te werken. Zo houd je alles wat je nodig hebt binnen handbereik en richt je jouw werkdag efficiënter in.
Daarnaast draagt de Medical Cart bij aan jouw fysieke gezondheid. Doordat je eenvoudig de juiste werkhoogte instelt, voorkom je onnodige belasting en verklein je de kans op fysieke klachten.


4. Hoog-Laag Bedden – Optimaal voor zorgverleners en patiënten
Waar voor de cliënt het ligcomfort van een verpleegbed belangrijk is, is voor de zorgverlener de invloed op de fysieke belasting van belang. Er is steeds meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers.
Het verpleegbed is voor verpleegkundigen en verzorgenden gereedschap waar dagelijks mee wordt gewerkt.

Wat kun jij doen?
Wil jij ook werken aan een gezonde werkhouding en statische belasting verminderen? Zorg ervoor dat je werkplek optimaal is ingericht met de juiste ergonomische hulpmiddelen.
Download ons gratis whitepaper over gezond werken en ontdek welke ergonomische oplossingen het beste bij jouw werkomgeving passen!