Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Staan vs. zitten: wat is beter voor je gezondheid en productiviteit?

Staan vs. zitten: wat is beter voor je gezondheid en productiviteit?

Regelmatig wordt aan ons vraag gesteld: wat is beter zittend of staand werken. In deze blog verkennen we samen met jou de voordelen van zowel staand of zittend werken, hoe ze je gezondheid en productiviteit beïnvloeden en waarom dynamisch werken de beste oplossing is.

Wat is dynamisch werken?

Dynamisch werken houdt in dat je regelmatig van houding verandert. Dit kan je toepassen door te variëren tussen staan en zitten met behulp van een zit-sta bureau. Uit onderzoek van de Universiteit van Texas blijkt dat medewerkers die een zit-sta bureau gebruiken, na een maan 23% productiever zijn dan hun collega’s die de hele dag zitten. Na vijf maanden is dit verschil zelfs 53%.

Het gebruik van een zit-sta bureau helpt niet alleen om de productiviteit te verhogen, maar heeft ook een positieve invloed op de gezondheid. Langdurig zitten kan leiden tot problemen zoals rugklachten, een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Door afwisselend te staan en zitten verminder je deze risico’s aanzienlijk.

Vrouw staand aan het werk op een Steppie Balansbord.

De voordelen van staan tijdens het werk

Staand werken heeft veel verschillende voordelen, zowel voor je fysieke als mentale gezondheid. Hieronder zie je enkele voordelen:

  1. Verbeterde houding: staand werken zorgt ervoor dat je spieren zich activeren en helpt je een betere lichaamshouding behoudt, wat rug- en nekklachten kan verminderen.
  1. Verhoogde energie: mensen die regelmatig staan tijdens het werk voelen zich vaak energieker. Dit is niet alleen goed voor je welzijn, maar kan ook je concentratie en productiviteit verbeteren.
  1. Betere bloedcirculatie: langdurig zitten kan de bloedcirculatie verstoren. Staan helpt de doorbloeding te verbeteren, wat goed is voor je hart en algemene gezondheid.

De nadelen van te veel staan

Hoewel staan voordelen biedt, kan te veel staan ook nadelig zijn. Langdurig staan kan leidt tot vermoeidheid, pijn in de benen en rugklachten. Wij adviseren om staan af te wisselen met zitten, zodat je spieren de kans krijgen om te herstellen. Ons advies is 20 minuten te staan en daarna weer te zitten.

Zitten: ook belangrijk in balans

Ondanks de gezondheidsrisico's van langdurig zitten, heeft zitten ook zijn voordelen:

  • Focus op gedetailleerd werk: voor taken die een hoge mate van concentratie vereisen, zoals het schrijven van rapporten of het werken met cijfers, kan zitten juist helpen om beter gefocust te blijven.
  • Rust voor het lichaam: zitten biedt rust voor je lichaam en geeft je spieren de tijd om te herstellen na een periode van staan.

De ideale balans: zit-sta bureaus

De beste aanpak voor een gezonde en productieve werkdag is het gebruik van een zit-sta bureau, waarbij je afwisselt tussen staan en zitten. Dit wordt ondersteund door onderzoeken die aantonen dat dynamisch werken niet alleen zorgt voor minder fysieke klachten, maar ook de productiviteit verhoogt.

Daarnaast zijn er diverse hulpmiddelen die je ondersteunen om te bewegen tijdens het zitten, zoals de Swopper. Hier worden je spieren onbewust gestimuleerd om te bewegen.

Een goede vuistregel is om elk uur dat je zit, minimaal 20 minuten te staan. Daarnaast kun je korte wandelingen maken of strekoefeningen doen om de bloedsomloop te stimuleren. Haal bijvoorbeeld koffie voor je collega’s of maak er een challenge van.

Vrouw zittend aan het werk op een ergonomische bureaustoel.

Conclusie: dynamisch werken voor een gezonde werkstijl

Afwisselend zitten en staan tijdens het werk is de beste manier om je gezondheid en productiviteit te verbeteren. Dynamisch werken, bijvoorbeeld met een zit-sta bureau, helpt je om de voordelen van zowel zitten als staan te benutten en voorkomt dat je lichaam te lang in één houding blijft. Dit is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar verhoogt ook je energie en prestaties gedurende de dag.

Bij Health2Work hebben we een breed aanbod aan zit-sta bureaus en andere ergonomische oplossingen die jou kunnen helpen om dynamisch te werken en zo je werkdag gezonder en productiever te maken.

Gymoon Van Oostveen
Gymoon Van Oostveen

Gymoon werkt sinds 2014 als ergonomisch adviseur bij Health2Work. Klanten helpen aan een goed ingerichte werkplek, dat vindt Gymoon mooi aan z’n werk. “Als je nagaat dat je zo’n 8-9 uur doorbrengt op je werk, is een goed ingerichte werkplek erg belangrijk.” Gymoon woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in Leeuwarden. Naast zijn werk is hij graag sportief bezig: hij houdt van wielrennen en voetballen. Ook fluit hij regelmatig een voetbalwedstrijd.

Ga naar alle blog berichten van Gymoon

Relevante blog posts

De voordelen van zit-sta bureaus: waarom zijn ze goed voor je?
De voordelen van zit-sta bureaus: waarom zijn ze goed voor je?

Door regelmatig af te wisselen tussen zittend en staand werken, haal je het meeste uit je werkdag, en met de juiste tools zoals een zit-sta bureau, maak je van je werkplek ...

Maximaliseer je productiviteit: hoeveel uur per dag moet je staan aan een zit-sta bureau?
Maximaliseer je productiviteit: hoeveel uur per dag moet je staan aan een zit-sta bureau?

Zit-sta bureaus helpen je afwisselen tussen zitten en staan, wat goed is voor je gezondheid en productiviteit. In deze blog lees je hoeveel uur staan optimaal is en krijg j...