Stel je eens voor, je komt ‘s ochtends uit bed, gaat in een (rol)stoel zitten en bent zelf niet bij machte om te verzitten, waardoor je noodzakelijk de hele dag in dezelfde houding blijft zitten totdat je ‘s avonds weer naar bed gaat. Iedere dag weer opnieuw. Hou jij dat vol? Zou het niet fantastisch zijn als we rolstoelafhankelijke cliënten ook de mogelijkheid bieden om een comfortabele en variërende zithouding aan te nemen? Een ontspannen houding, waarbij de cliënt van houding kan wisselen, die gelijktijdig een positief effect op de gezondheid heeft.
Dat langdurig zitten schadelijke gevolgen heeft op onze gezondheid, zien we overal terug in onderzoeken en publicaties. Langzamerhand zijn we ons bewust van het feit dat we meer moeten bewegen en van houding moeten wisselen gedurende de dag. Heb je de mogelijkheid om meer te bewegen op je werk? Doe dit vooral als je bijvoorbeeld staand en zittend werken kan afwisselen. Lichamelijk en geestelijk zal je hiervan profijt hebben. De keuze om meer te bewegen, ligt bij jou. Mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel hebben deze keuze niet.
Dynamische zorgstoel op maat
Een tijd geleden was ik bij een gehandicaptenorganisatie waar ik een op maat gemaakte en aangepaste zitfauteuil heb ingezet bij een jongeman die normaal de hele dag rechtop in zijn rolstoel zit. In de zitfauteuil krijgt hij bewegingsvrijheid. Het was prachtig om te zien dat het hem goed deed! Eindelijk kon hij zelf ook eens lekker relaxed afwisselen van zithouding, en daardoor volledig ontspannen.
Een mooi voorbeeld van een zitfauteuil is de GE-II. Dit is een dynamische zorgstoel waarbij in het ontwerp rekening gehouden is met de ergonomie en de biomechanica van de mens. De stoel is op veel manieren verstelbaar. Hierdoor kun je wisselen van houding en zorg je ervoor dat je de belasting afwisselt. Op deze manier ontstaat er geen piekbelasting.
Passende zitoplossing voor iedereen
Ieder mens is uniek, of je nu groot, klein, corpulent of dun bent. Of je nou een vergroeiing in je wervels hebt die ondersteund moet worden of een decubitus zitkussen (curatief of preventief) nodig hebt voor iedere vraag bieden we een passende zitoplossing.
Voor sommige cliënten is een standaardoplossing niet voldoende. Daarvoor passen wij onze stoelen aan. Denk hierbij aan hogere stoelen voor bijvoorbeeld een grotere ondersteuningbehoefte, afwijkende maten of verminderde rompbalans. Oplossingen zijn: komvormige ruggen, polsteringen, in hoogte verstelbare voetplaten, schommelstoelen, lagere stoelen of stoelen met werkbladen.
Uitproberen op jouw zorglocatie?
Naast een individuele zitvoorziening kun je ook kiezen voor een gemeenschappelijke zitoplossing waarvan meerdere cliënten gebruik kunnen maken. Op deze manier laat je cliënten een andere beleving van zitten en relaxen ervaren. Hoe fantastisch zou het zijn wanneer alle rolstoelafhankelijke cliënten de mogelijkheid krijgen om ook van houding te kunnen wisselen en te relaxen? Probeer het eens uit op jouw zorglocatie of afdeling en vraag bij ons een gratis proefplaatsing aan. We denken graag met je mee.