Een kantoortuin bevordert de interactie en kennisdeling tussen jou en je collega’s. Maar pas op! Geluidsoverlast ligt op de loer en rumoer op de werkvloer is een grote irritatiefactor op kantoor. Slechte akoestiek heeft invloed op je gemoedstoestand en productiviteit. Onderzoek toont aan dat maatregelen om geluid te verminderen tot minder stress leidt.
Wat is akoestiek?
Akoestiek is de wetenschap die zich bezighoudt met geluid. Geluid bestaat uit trillingen die zich voortbewegen door een medium. In de meeste gevallen is dat lucht.
akoes·tiek (de; v)
- de leer van het geluid
- de eigenschappen van een ruimte met betrekking tot de weerkaatsing van geluiden
Akoestiek is van grote invloed op het welzijn van mensen. Zo kan geluid ervoor zorgen dat je afgeleid wordt en je je niet kunt concentreren op je taken. Iedere prikkel zorgt ervoor dat je uit je flow gehaald wordt, en dat kost tijd. Steeds als we onderbroken worden, moeten we weer van voren af aan beginnen. Zelfs bij een korte blik op onze telefoon of in onze inbox duurt het minimaal 10 minuten om weer op het concentratieniveau van vóór de onderbreking te komen.
Voordelen van goede akoestiek
Iedere onderbreking zorgt voor 10 tot 15 minuten concentratieverlies.1 Onderzoek van het Stress Research Institute in Stockholm toont aan dat het verbeteren van de geluidsomgeving in een open kantooromgeving zorgt voor 30% minder afleiding en stress.2 Het onderzoek vond plaats in twee verschillende geluidsomgevingen. De medewerkers waren niet op de hoogte van het onderzoek. In ruimte 1 werd de akoestiek verbeterd en in de tweede ruimte werd de akoestiek juist verslechterd. Gedurende het onderzoek werden de geluidscondities van de twee ruimtes een paar keer omgewisseld. Het bleek dat werknemers sterk beïnvloed werden door de geluidsomgeving in een open kantooromgeving. De akoestische verbeteringen in de beide ruimte resulteerden in:
- 30% minder verstoringen in het algemeen
- 29% minder verstoringen dichtbij
- 22% minder verstoringen op afstand
- 15% minder cognitieve stress
Goede akoestiek in open kantoor leidt tot 30% minder afleiding en stress
Goede akoestiek in een werkomgeving doet veel met jou en je collega’s. Denk alleen al aan het betere spraakverstaanbaarheid en een betere concentratie. Uiteindelijk levert het minder ziekteverzuim op en zijn medewerkers gelukkiger op het werk. Uit onderzoek van A. J. Oswald et al blijkt dat blijkt dat gelukkige medewerkers 22% productiever zijn dan ongelukkige collega’s.3 De moeite waard om in ieder geval te zorgen voor een goede akoestiek op de werkplek.
Akoestiekscan
Ben je benieuwd of je de productiviteit van je medewerkers op een positieve manier kunt beïnvloeden? Laat een akoestiekscan uitvoeren om te ontdekken hoe het met de akoestiek in jouw werkomgeving is gesteld. We kunnen op locatie langskomen om het geluid in de betreffende ruimte op te meten aan de hand van de galm. Nagalm is de belangrijkste verschijningsvorm van galm. De nagalm beschrijft de afname van een geluidsveld in een ruimte na het uitschakelen van de geluidsbron. Denk bijvoorbeeld aan een wensput waarin je je wens roept. Je wens galmt nog een tijdje na, terwijl jij al klaar bent met het uitspreken van de wens. Hoe hoger de nagalm, hoe minder goed de akoestiek is en er dus ruimte voor verbetering is.
De resultaten van de akoestiekscan laten zien wat de weerkaatsing is van de galm en waar de galm vandaan komt. Het doel van de akoestiekscan is om inzicht te krijgen in de huidige situatie wat betreft de akoestiek. Op basis hiervan kan een advies worden gegeven over hoe de akoestiek op locatie kan worden verbeterd, mocht dit nodig zijn.
1. A. Seddigh, E. Berntson, F. Jönsson, C. Bodin Danielsson & H. Westerlund (2015). The effect of noise absorption variation in open-plan offices: A field study with cross-over design. Journal of Environmental Psychologie, 44, 34 - 44. Lees hier het onderzoeksrapport.
2. Onderzoek naar het bereiken van een duurzame werkomgeving. Geraadpleegd op 7 januari 2020, van http://www.ecophon.com/nl/akoestische-oplossingen/kennisbank-akoestiek/Bij-de-planning-van-een-goede-geluidsomgeving/the-sundyberg-study/
3. A. J. Oswald, E. Proto, D. Sgroi (2015). Happiness and Productivity. Geraadpleegd op 7 januari 2020, van https://wrap.warwick.ac.uk/63228/7/WRAP_Oswald_681096.pdf