Ideale werkhoogte in de zorg
Zelfs al let je op je lichaam dan nog daagt het werk ons altijd uit tot ongezonde houdingen. Een bed dat niet in hoogte verstelbaar is, een cliënt met een dringende vraag of even een wond bekijken; allemaal triggers die ons uitdagen om aan het werk te gaan zonder rekening te houden met je eigen houding. Uiteindelijk is een rechte rug en een goede houding de sleutel om klachten te voorkomen.
5 Tips voor een goede werkhouding
- Gebruik de verstellingen van het bed
Een verpleegbed heeft verschillende functies, die door vele medewerkers niet worden gebruikt. Terwijl deze goed helpen bij een gezonde werkhouding. Het bed functioneert als een opsta-hulp voor de cliënt en als werktafel voor de verzorgende. Als je de rugleuning omhoog plaatst, dan helpt dat de cliënt bij het zitten in bed. Gebruik je de knieknik van het bed, dan voorkom je dat de cliënt onderuit glijdt als je vervolgens de rugleuning omhoog doet. - Maak gebruik van een hoog-laag bed als je zorg aan bed verleent
Met een hoog-laag bed kun je het bed en daarmee de cliënt op de juiste hoogte brengen, voordat je begint met werken. Je voorkomt spanning in je nek en schouders. - De ideale werkhoogte aanpassen op de handeling
Je werkhouding en daarmee de ideale werkhoogte wisselt per handeling. Voorkom dat je constant op 1 werkhoogte werkt, terwijl je handelingen wisselen van hoogte. Zo zorg je ervoor dat je niet constant vooroverbuigt of dat je je schouders moet heffen en boven je macht werkt. - Verplaatsen in bed
Wil je iemand verplaatsen of omdraaien in bed? Zet dan het bed beduidend lager! Iemand verplaatsen of omdraaien in bed is een grof motorische handeling; je hebt hierbij alle vrijheid van je armen nodig. Het is erg belangrijk dat je het bed niet te hoog zet, dan werk je namelijk vanuit je schouders en belast je je schouders teveel. - Fijn-motorische handelingen
Bij wondverzorging of andere fijn-motorische handelingen is het verstandig om het bed hoger te plaatsen. De juiste hoogte is dan dat je de taak goed kunt zien en de handelingen goed kunt uitvoeren, zonder dat je je armen overstrekt en je nek uitsteekt.
Spierspanning en reikafstand
Klachten in schouders, nek en bovenrug komen veel voor binnen de zorg. Als je met ontspannen schouders werkt dan voorkom je deze klachten. De oorzaak van gespannen schouders is vaak te vinden in een te hoge instelling van het bed, grote reikafstand naar de cliënt of materialen, maar ook in factoren zoals stress.
Do’s en don’ts om schouderspanning te voorkomen:
- Zet het bed lager en voorkom dat je je schouders optrekt.
- Voorkom reikafstanden, loop liever om het bed heen in plaats van te reiken naar hetgeen wat aan de andere kant van het bed staat.
- Neem regelmatig een micro pauze, dit is een pauze van een aantal seconden, dit moment kan je gebruiken om bewust je schouders te ontspannen en je rug te strekken.
- Doe alle handelingen langzaam, rustig en met beleid. Zo voorkom je dat je eigen kracht tegen je gaat werken.
Glijlaken dat kan helpen bij het verplaatsen van personen.
Veilig staan
Binnen de zorg sta je veel, het is een belangrijk onderdeel van je werk. Maar hoe sta je goed en gezond? Hieronder een stappenplan.
- Zet je voeten een stukje uit elkaar. Plaats ze onder je heupen, zodat je stevig staat.
- Span de spieren van je romp lichtjes aan, zowel je rug als buik.
- Voorkom dat je met overstrekte knieën staat, buig je knieën juist lichtjes.
- Beweging is gezond, verplaats daarom regelmatig en wiebel tijdens het staan.
Hulp bij een goede werkhouding
Hulpmiddelen helpen je bij een goede werkhouding. Een goed verpleegbed is dé voorwaarde om het werk goed uit te voeren. Kies daarnaast de juiste transferhulpmiddelen, zoals een glijlaken. Met een glijlaken is het mogelijk om met minimale inspanningen de cliënt in bed te draaien. Je voorkomt onnodige handelingen en belasting van handen en polsen. Mocht de fysieke belasting met een glijlaken toch te hoog zijn, dan bestaan er ook volledig elektrisch bedienbare glijlakens zoals het Vendlet. Deze draaibedden nemen alle fysieke belasting weg.