Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

De voordelen van zit-sta bureaus: waarom zijn ze goed voor je?

De voordelen van zit-sta bureaus: waarom zijn ze goed voor je?

Zit-sta bureaus, ook bekend als verstelbare bureaus of elektrisch verstelbare bureaus, zijn steeds populairder op de werkvloer. Deze bureaus stimuleren gebruikers om af te wisselen tussen zittend en staand werken (dynamisch werken), wat een positieve invloed heeft op de gezondheid en productiviteit. In deze blog vertellen we je graag de voordelen van een zit-sta bureau en waarom het de investering waard is voor jou, je collega’s en je organisatie. Lees snel verder.

Wat is een zit-sta bureau?

Een zit-sta bureau is een verstelbaar bureau waarmee je eenvoudig de hoogte kunt aanpassen. Dit maakt het mogelijk om te wisselen tussen zittend en staand werken, wat ideaal is om langdurig stilzitten te vermijden. Er zijn verschillende verstelbare bureaus, handmatig maar ook elektrische zit-sta bureaus die met één druk op de knop te verstellen zijn. Deze flexibiliteit helpt om een dynamische werkhouding aan te nemen en zorgt voor meer comfort tijdens een lange werkdag.

De voordelen van een zit-sta bureau

Het optimaal gebruik maken van een zit-sta bureau brengt enkele voordelen met zich mee:

1. Betere gezondheid

Langdurig zitten wordt in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, zoals rugklachten, overgewicht en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Uit een studie van het British Journal of Sports Medicine blijkt dat te veel zitten schadelijk is voor onze gezondheid. Het afwisselen van zittende en staande houdingen helpt om deze gezondheidsrisico's te verminderen. Een zit-sta bureau kan bijdragen aan:

Verbeterde bloedsomloop: staand werken stimuleert de bloedsomloop en voorkomt dat je spieren stijf worden van langdurig zitten.

Vermindering van rugklachten: het afwisselen van houdingen zorgt voor minder (onbewuste) druk op de wervelkolom, wat rugpijn kan verminderen of voorkomen.

Meer calorieverbranding: hoewel staand werken geen intensieve oefening is, verbrand je meer calorieën dan wanneer je de hele dag zit.

2. Verbeterde productiviteit

Naast de gezondheidsvoordelen draagt een zit-sta bureau ook bij aan betere concentratie en verhoogde productiviteit. Uit onderzoek blijkt dat staand werken de alertheid en focus bevordert, wat leidt tot meer efficiëntie op de werkvloer. Door afwisselend te staan en te zitten, blijft je energieniveau stabieler gedurende de dag. Het zorgt voor een korte onderbreking tijdens je werkdag wat je stimuleert om even afstand te nemen van je taken, een soort van ‘adempauze’.

3. Betere werkhouding

We zien regelmatig in de praktijk mensen die de neiging hebben om in te zakken tijdens het zitten, dit kan leiden tot een slechte werkhouding. Onderuitgezakt werken zorgt ervoor dat er druk ontstaat op je wervelkolom. Wanneer je staat tijdens het werken is het eenvoudig om recht op te blijven. Wanneer je rechtstaat heb je minder belasting op je rug en nek.

Ergonomisch werken met een zit-sta bureau en laptopstandaard
Een vrouw zit in een ergonomische bureaustoel aan een zit-sta bureau en werkt met een laptop die op een laptopstandaard staat.

Hoe vaak moet je afwisselen tussen zitten en staan?

Het is belangrijk om te variëren tussen zitten en staan om optimaal van de voordelen van een zit-sta bureau te profiteren. Een goede richtlijn is om elk uur 20 minuten te staan en vervolgens weer 40 minuten te zitten. Te lang staan is ook niet gezond en kan leiden tot vermoeidheid en pijn in de benen. Een tip is om een timer in te stellen die je eraan herinnert wanneer het tijd is om te wisselen van houding. Zit je met je collega’s op kantoor? Help elkaar met afwisselen maak er een challenge van door elkaar af te wisselen of ga samen staan.

Waarom kiezen voor een elektrisch zit-sta bureau?

Hoewel handmatig verstelbare bureaus een goedkopere optie kunnen zijn, biedt een elektrisch zit-sta bureau meer gemak en flexibiliteit. Het stelt je in staat om snel en eenvoudig van hoogte te veranderen, zonder onderbrekingen in je workflow. Zoals de Ergowork Zit-Sta Bureau, een elektrisch verstelbaar bureau dat bekendstaat om zijn gebruiksgemak en duurzaamheid.

Conclusie: Zit-sta bureaus voor een gezonde en productieve werkplek

Het gebruik van een zit-sta bureau biedt talloze voordelen voor zowel je fysieke gezondheid als je productiviteit. Door af te wisselen tussen zittend en staand werken, verminder je het risico op veelvoorkomende gezondheidsproblemen, verbeter je je houding en blijf je energieker tijdens je werkdag. Onze ergonomische adviseurs helpen we je graag bij het vinden van het juiste zit-sta bureau dat past bij jouw specifieke (werk)behoeften. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en ontdek hoe wij jouw werkplek ergonomischer kunnen maken.

Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda

Relevante blog posts

Maximaliseer je productiviteit: hoeveel uur per dag moet je staan aan een zit-sta bureau?
Maximaliseer je productiviteit: hoeveel uur per dag moet je staan aan een zit-sta bureau?

Zit-sta bureaus helpen je afwisselen tussen zitten en staan, wat goed is voor je gezondheid en productiviteit. In deze blog lees je hoeveel uur staan optimaal is en krijg j...

Dynamische werkplekken
Dynamische werkplekken

Zittend werk brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Dynamische werkplekken kunnen deze risico’s mogelijk verminderen. Om die reden is in een studie onderzocht wa...

Dynamische werkplek
Dynamische werkplek

Zit je de hele dag op je bureaustoel? Dan is het tijd om in beweging te komen! Een dynamische werkplek ondersteunt je hierbij. Langdurig zitten is namelijk ongezond. Wat ee...