Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

De ultieme gids voor een zit-sta bureau: hoe lang mag je staan?

De ultieme gids voor een zit-sta bureau: hoe lang mag je staan?

Urenlang achter je bureau zitten kan leiden tot ernstig gezondheidsrisico’s. Gelukkig zijn steeds meer mensen hier zich van bewust, maar hoe zorg je voor meer beweging tijdens je werkdag? Denk dan aan een zit-sta bureau. Een verstelbaar bureau zorgt ervoor dat jouw werkdag veel dynamischer wordt. Ben jij benieuwd waarom je een zit-sta bureau moet aanschaffen, lees dan ons nieuwste blog.

Waarom een zit-sta bureau?

Een zit-sta bureau heeft verschillende voordelen.

  1. Vermindering van fysieke klachten: het is belangrijk om tijdens je werkzaamheden af te wisselen van houding, ons lichaam is namelijk niet gemaakt om lang achter elkaar te zitten. Als je te lang achter elkaar zit heb je altijd een statische belasting; dit kan ervoor zorgen dat er klachten ontstaan zoals rug-, nek- en armklachten. Een verstelbaar bureau kan jou helpen om deze klachten te voorkomen.
  2. Verbetering van werkprestaties: een sta zit bureau zorgt ervoor dat je productiviteit wordt verhoogd en prestaties verbeteren. Van houding wisselen tijdens je werkzaamheden zorgt namelijk voor een betere bloedsomloop en dit resulteert in een energiek gevoel.
  3. Vermindering van gezondheidsklachten: langdurig zitten kan voor verschillende gezondheidsrisico’s zorgen zoals obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Door je houding te veranderen voorkom je deze risico’s.

Hoelang mag je staan achter een zit-sta bureau?

Te lang zitten is niet goed, maar te lang staan is ook niet goed voor je gezondheid. Het is belangrijk dat je dit afwisselt. De richtlijn is om niet langer dan één uur achter elkaar te staan en niet meer dan vier uur staand per werkdag te werken. Om jou te helpen bij het gebruik van een zit-sta bureau hebben we enkele tips voor je:

  1. Zet een timer: om meer van houding te veranderen is het handig om een timer in te stellen. Je stelt de timer in wanneer jij van houding wil veranderen. Zo vergeet je nooit om van houding te verwisselen.
  2. Verdeel staand werken over de dag: tijdens je werkdag is het wel belangrijk dat je de sta-periodes goed verdeeld. Sta niet bijvoorbeeld al 4 uur op een ochtend: verdeel dit over de hele dag.
  3. Blijf dynamisch werken: hoewel het afwisselen tussen staand en zittend werken al een goed uitgangspunt is, kunnen kleine bewegingen jouw werkdag nóg beter maken! Een loopje naar het koffiezetapparaat of kleine stapjes tijdens je werkzaamheden verbeteren je bloedsomloop en voorkomen stijfheid.
  4. Luister naar je lichaam: het alle belangrijkste is dat je naar je lichaam luistert. Raak je vermoeid in de benen? Of krijg je last van rugpijn? Ga dan even weer zitten.

Conclusie

Het is belangrijk om tijdens je werkdag af te wisselen van houding, anders kunnen er klachten ontstaan. Een in hoogte verstelbaar bureau is de ideale oplossing om klachten te voor komen. Te lang zitten is niet goed maar te lang staan is ook niet goed. Het is belangrijk om dit af te wisselen: balance is key.

Meer weten?

Ben jij benieuwd of een zit-sta bureau geschikt is voor jou werkplek? Je kunt een zit-sta bureau 30 dagen gratis uitproberen in jouw werkomgeving. Wil je meer informatie over een zit-sta bureau neem dan contact op met één van onze adviseurs, die helpen jou graag verder!


Floris Lindeman
Floris Lindeman

Floris is commercieel directeur bij Health2Work. Hij stuurt alle ergonomisch adviseurs in het land aan. “Na meer dan 15 jaar heb ik nog steeds alle dagen veel zin om aan de slag te gaan, het voelt niet als werken. Ik ben oplossingsgericht. Nee is geen antwoord. Vanuit onze vestiging in Blaricum bedien ik vooral de grotere klanten in Midden- en West-Nederland.”

Ga naar alle blog berichten van Floris

Relevante blog posts

Dynamisch werken; kleine beetjes maken het verschil!
Dynamisch werken; kleine beetjes maken het verschil!

Staand werken, beweegmomentjes inlassen of af en toe een half uurtje op de bureaufiets; in veel kantooromgevingen is dynamisch werken al geïntegreerd. Dit...

Staand vergaderen is effectiever
Staand vergaderen is effectiever

1 op de 3 Belgen beweegt nog steeds te weinig (GVA). Ook Nederland is kampioen stilzitten.Volgens Stefaan Demarest van Sciensano is op het werk de grootste winst te boeken....

Geconcentreerd werken aan een zit sta bureau
Geconcentreerd werken aan een zit sta bureau

John Franke werkt samen met beginnende/startende bedrijven en kwam afgelopen jaar in aanraking met het zit sta bureau. Door de enthousiaste verhalen van zijn collega’s is J...