Kniestoel? Ik zie je denken. Zoals de naam al zegt, zit je als het ware op je knieën. Deze bijzondere stoel heeft meerdere benamingen, zoals de schommelstoel of stokkestoel, maar staat vooral bekend als de kniestoel. De kniestoel stimuleert een rechte houding waardoor de rug- en buikspieren worden versterkt en spanningen in je rug, nek en schouders voorkomen. Om deze redenen wordt de stoel vaak ingezet voor mensen met rugklachten. Benieuwd of de kniestoel iets voor jou is?
Neutrale positie
Met de kniestoel neem je een neutrale positie in de rug aan, niet te hol en niet te bol. De benen plaats je niet in een hoek van 90 graden, maar meer naar achteren. Hierdoor kantel je je bekken, dit zorgt voor een kleine holling in de rug. Deze houding is te vergelijken met de positie die de wervelkolom inneemt bij een actieve houding van staan en lopen. De wervelkolom is licht hol in de lenden- en nekwervelkolom en matig tot licht bol in de borstwervelkolom. Dankzij deze positie creëer je een open en rechte zithouding, en is er een diepe ademhaling mogelijk. Hierdoor wordt het zuurstofgehalte in je lichaam verhoogd zodat je je beter kunt concentreren en beter kunt nadenken. De spiergroepen worden minder belast en je kunt beter en gemakkelijker een ontspannen houding aannemen. Door de goede positie van de rug wordt een kniestoel aangeraden als preventie van lage rugpijn.
Actief zitten
Uit onderzoek blijkt dat wij het meeste zitten tijdens onze werkdagen. Volwassenen zitten volgens studies dagelijks gemiddeld 8,3 uur. Dat is 57 procent van onze dag, de uren wanneer je slaapt niet meegerekend. 8,3 uren per dag zitten: dat is nog al wat... Als je dan toch veel zit, doe dat dan op z’n minst actief! Een kniestoel geeft het lichaam de vrijheid om zijn eigen balans te vinden, waardoor je in beweging blijft en dus een actieve houding aanneemt. Je rug- en buikspieren blijven actief en de bloedcirculatie wordt bevorderd. Je bent dus dynamisch aan het werk! Lees hier meer over dynamisch werken.
De voordelen van de kniestoel
- Het lichaamsgewicht wordt over het hele lichaam verdeeld: er is geen overbelasting van de ruggengraat, rug en benen.
- Je versterkt je spieren. Je rug is namelijk vrij en je lichaam houdt zichzelf in evenwicht terwijl er verschillende spieren worden gebruikt.
- Je heupen en ruggengraat zijn in een natuurlijke positie. Ze worden niet in elkaar gedrukt, maar blijven dynamisch. De borstkas is open en vrij ademen is mogelijk.
Welke kniestoel past bij jou?
Wij bieden verschillende soorten kniestoelen aan op onze website. De basis voor de kniestoel is voor de verschillende modellen hetzelfde. Het verschil zit hem vooral in de extra’s die geboden worden. Zo heeft de kniestoel Varier Thatsit met rug een rugleuning. Maak je veel gebruik van de kniestoel, dan kun je op de Varier Stokke Thatsit af en toe naar achteren leunen om je rug een rustmoment te bieden. Door de instelbare rugleuning en verstelbare kniesteunen is deze kniestoel ook geschikt voor dagelijkse bureauwerkzaamheden.
Een andere variant van de kniestoel is de Varier Wing balans. Dankzij de zwenkwielen is deze kniestoel zeer geschikt voor werk waarbij veel heen en weer verplaatst moet worden tussen werkplekken. Met een gasveer kun je deze kniestoel in hoogte verstellen zodat de stoel geschikt is voor bureaus van verschillende hoogtes en een breed scala aan activiteiten.
De Varier Variable balans gebruik je vooral ter afwisseling. Deze variant van de kniestoel geeft het lichaam de vrijheid om zijn eigen balans te vinden. Hier blijven de rug- en buikspieren actief.
De kniestoel 30 dagen proberen
Zitten is iets heel persoonlijks en het is goed om zelf te ervaren of een kniestoel voor jou werkt. Daarom kun je met onze 30 dagen gratis proefperiode zelf ontdekken of de kniestoel geschikt is voor jou! Ben je nieuwsgierig geworden naar de kniestoel?