Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Kies de juiste ergonomische muis!

Kies de juiste ergonomische muis!

Zit je de hele dag achter de computer en werk je veel met de muis? Dan is de kans op RSI- of KANS-klachten groot. Je kunt het aantal muisklikken verminderen door te werken met sneltoetsen. Daarnaast beperkt het gebruik van een ergonomische muis het risico op hand-, pols-, arm- en schouderklachten. Maar hoe kies je de juiste ergonomische muis? Lees het in deze blog.

Direct advies

RSI- of KANS-klachten

Repetitive Strain Injury (RSI) of Klachten Arm Nek Schouders (KANS) zijn verzamelnamen voor klachten, symptomen en syndromen die voorkomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De klachten worden doorgaans veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beide. Overmatig reiken naar de muis en knijpen en grijpen in de muis kan RSI of KANS veroorzaken. Om de klachten te voorkomen adviseren wij de combinatie van een compact toetsenbord met een ergonomische muis. Een compact toetsenbord heeft geen numeriek gedeelte waardoor de muis dichter bij het lichaam ligt. Zo wordt de reikafstand naar de muis korter. Als je het numerieke gedeelte van het toetsenbord niet kunt missen, raden we een centrische muis aan. Verderop in de blog lees je meer over de centrische muis.

Standaard symmetrische muis vs. een ergonomische muis

Als je hand op een standaard computermuis ligt wordt de spierspanning in je onderarm verhoogd. Dit komt door dat je onderarm vanaf de elleboog moet draaien om de hand op de muis te kunnen leggen. Door de arm in een neutrale positie te houden, de zogenoemde ‘hand schud-greep', wordt de spierspanning lager. Een ergonomische muis bevordert het aannemen van deze ‘hand schud-greep'. Daarbij is het belangrijk om niet te grijpen en knijpen in de muis. Doe je dit wel dan worden de diepliggende nekspieren aangespannen. Dit kan klachten veroorzaken. Een goede muis heeft een vorm waar de hand meer ontspannen op kan liggen en waarbij je niet de neiging heeft om in de muis te knijpen en op te tillen.

Welke muis past bij jouw klachten?

Ervaar je klachten in je nek en schouders, dan raad ik je aan eens een andere muis te proberen. Zo kun je zelf ontdekken wat een andere muis doet met de spierspanning in je nek en schouders.

Type werkzaamheden

Bij ieder type werkzaamheden past een ergonomische muis. Doe je grafisch of ander precisiewerk? Dan past een fijn motorische muis heel goed bij jou. Een fijn motorische muis maakt de beweging vanuit de pols. Door deze beweging kun je de muis erg nauwkeurig bedienen. Daarnaast heb je de muis dichtbij je lichaam en wordt de reikafstand korter. Doe je geen nauwkeurig werk? Dan kun je heel goed werken met een grof motorische muis. Deze muis maakt de beweging vanuit de bovenarm. Hiermee ontlast je je pols. Hieronder beschrijf ik een aantal muizen, die goed bij de verschillende werkzaamheden passen.

Verticale muis voor fijn motorisch werk en ‘doorsnee’ computerwerk

Doe je veel ‘gewoon’ computerwerk of doe je veel grafisch of precisiewerk met de muis? Dan is een verticale muis, zoals de UniMouse een perfecte muis! Deze muis simuleert de natuurlijke positie van je hand, de ‘hand schud-positie'. De UniMouse is erg nauwkeurig en de klikaanslag is licht, wat vingerklachten voorkomt of oplost.

  • Natuurlijke ‘hand schud-positie'
  • Nauwkeurige muis
  • Voorkomt spierspanning

Benieuwd naar de nauwkeurigheid van deze verticale muis? Probeer de Unimouse 30 dagen gratis uit.

Verticale muis voor grof motorisch werk

Voor grof motorische computerwerkzaamheden is de verticale joystick-muis een geschikte muis. Met deze ergonomische muis maak je de beweging vanuit de bovenarm – grof motorische bewegingen. Een voorbeeld van een joystickmuis is de Penguin. Net als bij de Evoluent muis staat je hand in de natuurlijke 'hand schud-positie'. De Penguin houd je echter steviger in je hand waardoor je eenvoudiger grof motorisch werk kunt verrichten. Dit zorgt er tevens voor dat je geen precisiewerk kunt doen met de Penguin. De muisgevoeligheid, het DPI, van de Penguin muis is instelbaar.

  • Beweging vanuit de bovenarm
  • Natuurlijke ‘hand schud-positie'
  • Symmetrische muis
  • DPI instelbaar

Zelf ontdekken of de Penguin muis iets voor je is? Probeer de Penguin 30 dagen gratis uit.

Centrische muis voor alle werkzaamheden

Met een centrische muis werk je binnen de comfortzone van je schouders. De muis, bijvoorbeeld de Mousetrapper Delta Rollerbar, plaats je voor het toetsenbord, hierdoor zijn je armen, polsen en handen in één lijn. Zo weinig mogelijk lichaamsdelen zijn in beweging, zelfs je polsen zijn in ruststand. Beweging creëert spierspanning en dit voorkom je met het gebruik van de centrische muis. De beweging van de centrische muis is minder nauwkeurig dan een verticale muis. Doe je veel precisiewerk dan is een verticale muis geschikter. Tevens belangrijk om te weten dat je even moet wennen aan het gebruik van een centrische muis, maar eenmaal gewend ben je verkocht! Deze muis lost vrijwel elke klacht op omdat je vrijwel geen spierspanning creëert en volledig binnen je comfortzone werkt.

  • Lost vrijwel iedere klacht op
  • Werken binnen je comfortzone
  • Geen spierspanning

Wil je een centrische muis uitproberen in je eigen werkomgeving? Probeer 30 dagen gratis een centrische muis uit.

Muizenschema

Hieronder staat een schema van diverse ergonomische muizen. Bekijk het type klacht en selecteer eenvoudig de geschikte muis. Hieronder een overzicht van veel gebruikte ergonomische muizen. Er zijn veel meer muizen dan in onderstaand schema staan. Wil je persoonlijk advies omdat je een specifieke klacht hebt? Neem dan contact met ons op via 088 240 00 60 of laat je gegevens achter via onderstaande link. Wij denken graag met je mee zodat je de juiste muis voor de juiste klacht inzet!

Nek
klachten
Schouder
klachten
Elleboog
klachten
Pols- en onder-
armklachten
Vinger
klachten
Duim
klachten
Contour Unimouse
Unimouse
Evoluent type 4
Hippus Handshoemouse
Penguin
DXT Precision mouse
AdvanceMouseTrapper Advance
Delta

MouseTrapper Delta

MouseTrapper Alpha

Wacom pentablet


Laat je adviseren

Heine de Bruin
Heine de Bruin

Klanten tevredenstellen, daar kan Heine van genieten. Na zijn studie Small Business and Entrepreneurship is Heine van een deeltijdbaan naar een voltijdbaan bij Health2Work gegaan. Heine is leergierig en kreeg de ruimte om zich te ontwikkelen binnen het bedrijf. Inmiddels is hij algemeen directeur. Health2Work biedt veel ergonomische oplossingen en dat is volgens Heine de kracht van het bedrijf. “Als ik klanten adviseer over ergonomische hulpmiddelen bij fysieke klachten, dan kunnen we altijd een geschikt product leveren. Er is bij ons geen ‘nee’ te koop.”

Ga naar alle blog berichten van Heine

Relevante blog posts

De juiste muis bij pols- en armklachten
De juiste muis bij pols- en armklachten

Doe jij veel computerwerk en ervaar je hierbij soms vervelende pols- en armklachten? Of heb je last van RSI- of KANS-klachten? Ontdek zelf of een ergonomische muis de oplos...

Last van RSI/KANS klachten? Lees onze tips!
Last van RSI/KANS klachten? Lees onze tips!

RSI staat voor Repetitive Strain Injury, oftewel: schade door herhaaldelijke belasting. RSI-klachten en symptomen worden e...

Hoe kun je gezond thuiswerken?
Hoe kun je gezond thuiswerken?

Thuiswerken is op dit moment zeer actueel. Dit heeft te maken met het coronavirus en het advies van het FOD om thuis te werken indien mogelijk. Veel werkgevers hebben een t...