‘Stimuleer mensen meer te bewegen en minder stil te zitten’, dat is het advies van de Gezondheidsraad aan onze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Volgens de nieuwe beweegrichtlijnen zouden volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. In deze blog hebben we het over bewegend zitten, bewegen tijdens het zitten, zodat je minder stilzit.
Waarom bewegend zitten
Recent onderzoek laat zien dat Nederlanders op een weekenddag 8,3 uur zitten en op een doordeweekse dag zitten we maar liefst 10,1 uur.1. We vertonen dan sedentair gedrag, waarbij we een activiteit uitvoeren die niet of nauwelijks energie vergt. Sedentair gedrag brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, het is belangrijk dit te voorkomen. Wissel van houding en ga lekker bewegend zitten.
- Minder risico op diabetes type 2 en andere gezondheidsklachten
Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat veel zitten het risico verhoogt op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Ook lijkt het er op dat het de kans op overgewicht, depressie, kanker en rugklachten vergroot. Door zitten te verminderen of bewegend te zitten verklein je het risico op deze klachten.
- Veel zitten compenseer je niet door sporten
Het effect van veel zitten op je gezondheid kan je niet compenseren door een paar keer per week ‘s avonds te sporten. Daarvoor zou je dagelijks 60 tot 75 minuten moeten sporten, wat voor veel mensen niet haalbaar is. Het is dus ook belangrijk om overdag bewegend te zitten (v.d. Ploeg 2012, Ekelund 2016).
- Minder verzuim
Uit onderzoek (Hendriksen 2015) blijkt een verband tussen veel zitten en ziekteverzuim, bij mensen met een zittend beroep. Minder zitten of bewegend zitten helpt om verzuim te verminderen.
Hoe kan ik meer bewegen tijdens het zitten?
Creëer voor jezelf een actieve werkomgeving, waarbij je kunt afwisselen van werkhouding. Denk aan een zit-sta bureau, waaraan je kunt zittend en staand werken. Maar als je bureau niet in zit-sta hoogte verstelbaar is, kun je ook bewegend zitten. Je bent dan in beweging tijdens het zitten. Langdurig stilzitten belemmert de doorbloeding en stagneert de stofwisseling. Als je veel zit worden je beenspieren nauwelijks gebruikt, de beenspieren zijn je grootste spieren. Het is dus van belang om die juist in beweging te krijgen. Hoe? Neem plaats op een zitoplossing die je vraagt te bewegen.
Bewegend en actief zitten met Swopper
Bianca Hoorn, afdelingshoofd Interne Geneeskunde en Reumatologie bij Flevoziekenhuis in Almere is verslaafd aan de Swopper. Deze dynamische kruk daagt uit om te bewegen. Door het veersysteem ben je constant licht in beweging, hierdoor span je je rug- en buikspieren aan en maak je deze spieren sterker.
Bianca Hoorn: ‘Nadat ik de Swopper enkele dagen had getest, vond ik dit een geweldige ervaring en heb er gelijk één aangeschaft voor op kantoor. Ik ben echt meer dan tevreden en ben elke werkdag actief aan het swoppen. Ik kan het iedereen aanraden.’
Betere concentratie op de Swopper
Uit een onderzoek van Professor Schöllhorn Wolfgang en Dr. Diana Henz blijkt dat de Swopper een positieve invloed heeft op je concentratievermogen. De deelnemers aan het onderzoek zijn in 3 groepen verdeeld, waarbij ze plaatsnemen op verschillende zitoplossingen:
- Groep 1 zat op een statische kruk
- Groep 2 nam plaats op een bureaustoel met rugondersteuning
- Groep 3 zat op een Swopper
Vooraf werd de hersenactiviteit van de deelnemers in rusttoestand elektrisch gemeten met behulp van een elektro-encefalogram-meting. Vervolgens namen de deelnemers plaats op de verschillende zitoplossingen en werd de hersenactiviteit van de deelnemers weer gemeten.
Uit dit onderzoek blijkt dat de deelnemers op de Swopper zowel op korte als lange termijn zich beter kunnen concentreren, dan op de andere zitoplossingen. De concentratie wordt positief beïnvloed door de dynamiek van de Swopper, ook de onderliggende gedachtenstromen en hersenactiviteit worden positief beïnvloed.
Wil jij ook ontdekken wat de Swopper met je concentratievermogen doet?
1 Leefstijlmonitor 2015