Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

5 redenen om voor een zit-sta bureau te kiezen voor je kantoor

5 redenen om voor een zit-sta bureau te kiezen voor je kantoor

In de huidige werkomgeving kom je steeds vaker een verstelbaar sta zit bureau tegen. Maar wist je dat een verstelbaar bureau talloze voordelen biedt voor kantooromgevingen. In deze blog ontdek je waarom het de moeite waard is om te investeren in een zit-sta bureau voor jouw werkplek.

1. Verbeterde gezondheid

Ergonomische zit-sta-bureaus helpen negatieve effecten van langdurig zitten verminderen. Ze stimuleren namelijk om tijdens de werkdag af te wisselen tussen zitten en staan. Wist je dat staand werken ongeveer 88 calorieën per uur verbrand, vergeleken met 80 calorieën tijdens zittend werk. Hoewel dit verschil klein lijkt, kan het op de lange termijn bijdragen aan gewichtsbeheersing en het verminderen van het risico op obesitas.

2. Verhoogde productiviteit

Het afwisselen van werkhouding zorgt voor een stimulatie van de bloedcirculatie. Werknemers die regelmatig van houding wisselen tijdens de werkdag, rapporteren een hogere productiviteit. Mensen die regelmatig staan achter een verstelbaar zit sta bureau voelen zich alerter en energieker. Hierdoor kun je je beter concentreren. Het gebruik van een zit-sta bureau stimuleert het afwisselen van houdingen tijdens de werkdag.

3. Verminderde rug- en nekklachten

Wanneer je langdurig tijdens je werkdag zit kan dit leiden tot rug en nekklachten. Staand werken haalt de druk van wervels in je onderrug af en draagt bij aan een betere houding. Door staan toe te voegen aan je werkdag zorg je voor een gelijkmatige belasting van je spieren. Wat resulteert in minder klachten.

4. Lagere risico's op chronische Ziekten

Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat veel zitten het risico verhoogt op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Ook vergroot het dat de kans op overgewicht, depressie, kanker en rugklachten. Door zitten te verminderen en elk half uur af te wisselen met staan, lopen naar bijvoorbeeld het koffiezetapparaat of andere beweging verklein je het risico op deze klachten.

5. Verbeterde stemming en energieniveaus

Werknemers die regelmatig staan, rapporteren vaak een verbetering in hun stemming en energieniveaus. Beweging gedurende de dag kan helpen om vermoeidheid te verminderen en de algehele werktevredenheid te verhogen. Je houdt je lichaam namelijk actief: hierdoor heb je minder last van spanning en vermoeidheid aan het einde van de werkdag.

Wat is beter voor je rug staan of zitten?

Zowel staan als zitten hebben hun voordelen, maar afwisselen tijdens de werkdag is de sleutel voor gezond dynamisch werken. Staand werken vermindert de druk op de onderrug, en zittend werken in de juiste houding zorgt voor comfort en ondersteuning.

Hoe vaak afwisselen zit sta bureau?

Een goede richtlijn is om elke 30 tot 60 minuten van houding te wisselen. Dit stimuleert de bloedsomloop en helpt om vermoeidheid te voorkomen en zorgt voor een evenwichtige belasting van het lichaam.

Kleine hulpmiddelen voor aanvulling op je werkdag

Er zijn diverse ergonomische hulpmiddelen die je als aanvulling aan je zit-sta bureau kunt gebruiken. Een deskbike voegt beweging toe aan je werkdag door te fietsen terwijl je werkt, wat je bloedsomloop verbetert. Het Steppie balansbord houdt je in beweging door kleine (niet voelbare) evenwichtsbewegingen te maken terwijl je staat. De antivermoeidheidsmat biedt extra comfort tijdens het staand werken door de druk op je voeten en benen te verminderen en de bloedsomloop te bevorderen, wat vermoeidheid helpt verminderen.

Welk zit-sta bureau past bij jou?

Een zit-sta bureau werkt niet alleen preventief, maar ook curatief. Werk jij veel achter een beeldscherm? Dan is een zit-sta bureau een goede aanvulling aan je werkplezier. Wij helpen jou graag om de juiste keuze te maken! Neem contact op met een van onze ergonomisch adviseurs.

Linda Ten Katen
Linda Ten Katen

Linda is adviseur arbeid en gezondheid en heeft niet alleen affiniteit met ergonomie, maar ook met de zorg. Ze vindt dat de werkomgeving in de zorg een positieve impuls nodig heeft waardoor met minder mensen meer werk kan worden verricht. Linda licht toe: “Met slimme oplossingen voor tillen, transfers, werken op hoogte en de inrichting van zorgorganisaties kan er veel efficiënter én effectiever gewerkt worden.” Ze verzorgt ook veel workshops namens Health2Work.

Ga naar alle blog berichten van Linda