Health2Work wil jou graag overtuigen van het belang van een gezonde, ergonomisch ingerichte werkplek. Dit proberen we te doen door middel van bijvoorbeeld trainingen, workshops en voorlichtingen, maar ook door middel van onze blogs. In onze blogs delen wij kennis over gezond en efficiënt werken want we willen graag dat jij op zo’n manier werkt dat je energiek en vitaal je dag begint én eindigt! In onze blogs lees je onder andere over goede werkhoudingen, de laatste ontwikkelingen in de ergonomie en slimme ergonomische oplossingen. Ook lees je hoe onze klanten met een specifieke hulpvraag heeft geholpen of hoe je je bureau goed instelt.
Langdurig zitten is slecht voor de gezondheid. De weekendbijlage van Het Nieuwsblad bevestigde dit maar weer eens: ‘Zitten is het nieuwe roken’ of ‘Zitten is dodelijk’. Het lijken hysterische, goedgekozen krantenkoppen, maar de wetenschap bewijst steeds meer dat ze waar zijn. En dat terwijl maar liefst 57% van de werknemers het grootste deel van de dag achter de computer zit, zo schrijft Kaatje De Coninck. Tijd om daar verandering in te brengen en beweging toe te voegen op je werkplek.
‘Stimuleer mensen meer te bewegen en minder stil te zitten’, dat is het advies van de Gezondheidsraad aan onze minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Volgens de nieuwe beweegrichtlijnen zouden volwassenen wekelijks ten minste twee en een half uur matig intensief moeten bewegen en kinderen dagelijks minstens een uur. In deze blog hebben we het over bewegend zitten, bewegen tijdens het zitten, zodat je minder stilzit.
Je hebt het vast weleens gehoord: zitten is het nieuwe roken. Mensen zijn niet gebouwd om veel te zitten. Toch is onze maatschappij er helemaal op ingericht; je begint je dag zittend aan het ontbijt, je zit achter de computer, bij een overleg, onderweg in de auto of de trein en thuis op de bank of aan tafel. Tijd om daar verandering in te brengen door zittend en staand werken af te wisselen. Kom in beweging met Steppie!
Sinds de nieuwe Arbowet van 1 juli 2017 is er meer aandacht voor preventie binnen organisaties. Ook het feit dat we langer doorwerken tot onze pensiongerechtigde leeftijd speelt hierin een rol. Waar we eerder vooral betrokken waren bij curatieve situaties, worden we nu vaker preventief ingezet. En juist in preventief opzicht kun je als ergotherapeut veel betekenen voor organisaties en haar werknemers.
Het is al een geruime tijd bekend dat onvoldoende lichaamsbeweging ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Maar dat het lange zitten (sedentair gedrag) eveneens gezondheidsrisico’s kent, onafhankelijk of iemand voldoende sport of beweegt, is nog vrij onbekend!2 Ons werk is een belangrijke bron van het lange zitten, we kunnen spreken van een nieuw arbeidsrisico.